top of page

We Are Here - Buradayız




The Association for Struggle Against Sexual Violence (CŞMD) emerged as a result of the gender binarism constricting our life and our space for struggle, the gender practices we are forced to live through, the need to stand up against the stereotypical perception of sexual violence in collective memory and to have a space for our bodies, words, sexuality and our silenced voice and fury as survivors of sexual violence.

 

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD); yaşam ve mücadele alanlarımızı daraltan ikili toplumsal cinsiyet kutuplaşmasına, zorunda bırakıldığımız cinsiyet pratiklerine; dilde ve toplumsal bellekte tek tipleşmiş cinsel şiddet algısına karşı durma ve bedenlerimize, sözlerimize, cinselliğimize, cinsel şiddetten hayatta kalanlar olarak öfkemize, susturulmaya çalışılan sesimize alan açma ihtiyacımızın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

 

Platform is constituted by more than 300 organizations/platforms/groups to fight against attacks on our vested rights, such as an amnesty for child abusers and Turkey's withdrawal from the Istanbul Convention.

Platform; çocuk istismarcılarına af, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden imzasını çekmesi gibi kazanılmış haklarımıza yönelik saldırılara karşı mücadele etmek için 300’ü aşkın örgüt/platform/grup tarafından oluşturuldu.


 

The Mor Çatı Women’s Shelter Foundation was established in 1990 by feminists in order to combat violence against women. At Mor Çatı, the work against male violence is grounded in feminist principles, aiming for women to be able to build lives unhindered by gender-based discrimination and male violence under free and equal conditions.

Male violence is understood to be rooted in existing inequalities between men and women, which must be dismantled by fostering women’s solidarity. For this reason, the social work in our solidarity center and shelter is geared towards empowering women. In addition to engaging in one-to-one solidarity with women, we monitor and report on the implementation of national and international conventions, laws, and regulations as well as making policy recommendations to decision-makers in order to eradicate violence and achieve gender equality. We hold workshops with women’s organizations, civil society organizations (NGOs), bar associations and municipalities active in combating violence in order to share our information and experiences in the field. We strive for women to be able to lead free and independent lives, targeting the patriarchy through campaigns and actions in collaboration with national and international women’s organizations.

 

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 1990 yılında kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla feministler tarafından kuruldu. Mor Çatı’da erkek şiddetine karşı mücadele feminist yöntemlere dayalı olarak yürütülür ve kadınların özgür ve eşit koşullarda yaşadığı, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve erkek şiddetinden uzakta bir yaşam kurabilmeleri hedeflenir. Erkek şiddetinin, toplumda kadınlarla erkekler arasında var olan eşitsizliklerden kaynaklandığı ve kadın dayanışmasını güçlendirerek eşitsizliklere karşı mücadele etmenin gerekli olduğu düşünülür. Bu amaçla dayanışma merkezi ve sığınakta kadınları güçlendirici sosyal çalışma yapılır. Kadınlarla birebir dayanışma kurmanın yanı sıra şiddetle mücadele etmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için ulusal ve uluslararası sözleşme, kanun ve yönetmeliklerin uygulamaları izlenir, raporlanır ve karar vericilere gerekli politikalara dair öneriler sunulur. Alandaki bilgi ve deneyimi paylaşmak için şiddet alanında çalışan kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, barolar ve belediyelerle atölyeler yapılır. Ulusal ve uluslararası kadın örgütleri ile dayanışma içinde kampanyalar ve eylemlilikler yoluyla patriyarkaya karşı, kadınların özgür ve bağımsız hayatlar kurabilmeleri için mücadele edilir.

 

Women's Solidarity Foundation KADAV creates tools and facilities leading towards the economic and social empowerment of discriminated women in Turkey.

 

Kadınlarla Dayanışma Vakfı bir dayanışma pratiğinden doğdu. 1999 Marmara Depreminin ardından, bölgedeki kadınlara destek olmaya koşan bir grup kadının emekleriyle. Afetin yarattığı yıkım, cinsiyet eşitsizliğini açığa çıkarmış, adeta katlamıştı. Gölcük ve Düzce’de kurdukları kadın çadırları ile dayanışmanın ilk adımlarını atan KADAV’lı kadınlar, psiko-sosyal destek, çocuk bakımı, rehabilitasyon amaçlı işlikler, üretim atölyeleri, meslek edindirme kursları ile kadınların güçlenmelerine destek oldular.

Sağlanan psikolojik destek daha ilk günden erkek şiddetiyle mücadeleyi de içermekteydi. Bu dayanışma pratiği kısa zamanda, KADAV’ın, bir kadın örgütü olarak yoluna devam etmesinin önünü açtı. 2001 yılında resmi olarak İstanbul’da kurulduğunda, Türkiye kadın hareketinin bir parçası olarak, hareketin o yıllarda sürdürdüğü ortak mücadeleye katılmaktaydı.

 

BKD is a solidarity network founded to create policies against the male dominated system built upon the patriarchy.

BKD came together to fight against all the politics of the make dominated system which makes it possible for women to be demonised, erased, and where enmity towards every individual who is a woman or is regarded as a woman is encouraged, and where the murder of individuals are legitimised by honour killings.

The primary principles of BKD is to popularise, develop, and diversify women’s politics in every aspect of life, to detect and prevent discrimination, to expose anti-women politics, to ensure the implementation of the principle of equal representation in politics, and to question every type of militarist structure.

It is a well-known fact that women cannot change their lives without first taking on their right to determine their own destiny. This is exactly what BKD exists for. A different life for women is possible, and BKD is one of the organisations that struggle to make this a reality.

 

bodrum kadın dayanışma derneği; patriarka üzerine inşa edilen erkek egemen sisteme karşı politika geliştirmek üzere kurulmuş bir dayanışma ağıdır. kadının yok sayıldığı, kadına karşı düşmanlıkların teşvik edildiği, kadın cinayetleri ile bireyin yok edilebilmesinin meşrulaştırıldığı bir ortamda sistemin tüm bu politikalarına karşı mücadele etmek için bir araya gelinen hak temelli bir sivil toplum kuruluşudur.

hayatın her alanında kadın eşitlik politikalarını yaygınlaştırma, geliştirme ve çoğullaştırma, ayrımcılığın tespiti ve önlenmesi, kadın karşıtı politikaların teşhiri, siyasal yapılanmalardaki eşit temsiliyet ilkesinin uygulanması, her türlü militarist yapılanmaların sorgulanması bkdd’nin hedefleridir. kadınların kendi kaderlerini belirleme haklarını devralmadan yaşadıkları hayatı değiştiremeyecekleri bilinen bir gerçektir. bkdd tam da bunun için kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

 

The Assembly on Women’s Shelters and Solidarity Centers is a platform founded to share experienced in the struggle against violence against women, to create common policies, and to form a permanent communication network between organizations and institutions.

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki deneyimleri paylaşmak, ortak politikalar saptamak, örgütler ve kurumlar arasında kalıcı bir iletişim ağı kurmak amacıyla oluşturulmuş bir platformdur.

 

For over a quarter of a hundred years, we've been trying to organize by fits and starts, trial and error. By trying not to resemble the social structures we criticize, we are trying to create spaces where we can be liberated at least in our own field of struggle. The more we struggle, the more we change, the more we transform. We are, we will continue to be empowered by the social movements while changing and transforming them by making them question their heterosexualisms.

From Kaos GL Magazine, to the Cultural Center, from the May 1st to March 8th, salute to all friends of the Kaos GL who have crossed paths with us, to all the lubunyas that have transformed us, to all the refugee LGBTI+’s, who are trying to survive in the rural while we were talking about how hard it is to be LGBTI+ in the countryside!

 

Çeyrek bir yüz yılı aşkın süredir düşe kalka, deneye yanıla örgütlenmeye çalışıyoruz. Eleştirdiğimiz toplumsal yapılara benzememeye çalışarak en azından kendi mücadele alanımızda özgürleşebileceğimiz alanlar yaratmaya çalışıyoruz. Mücadele ettikçe değişiyor, dönüşüyoruz. Toplumsal hareketlerden beslenerek ama onların da heteroseksizmlerini sorgulatarak değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyoruz, edeceğiz.

Kaos GL Dergisinden, Kültür Merkezine, 1 Mayıs alanlarından 8 Mart’lara yollarımızın kesiştiği bütün Kaos GL dostlarına, bizi değiştiren dönüştüren bütün lubunyalara, taşrada LGBTİ+ olmak ne kadar zor derken, o taşrada hayatta kalmaya çalışan mülteci LGBTİ+’lara selam olsun!

 

Lambdaistanbul is an organization run by volunteers only. Our main goal is a society free from all kinds of discriminatio, while our main focus is heterosexism and the binary gender system. We are organized in a horizontal, non-hierarchical manner, so we don’t have a chairperson, or any hierarchical structure.

 

Lambdaistanbul sadece gönüllüler tarafından yürütülen bir organizasyondur. Ana hedefi her türlü ayrımcılıktan arınmış bir toplum, odak noktası heteroseksizm ve ikili cinsiyet sistemidir. Yatay, hiyerarşik olmayan bir şekilde örgütlenir, yani bir başkan ya da hiyerarşik bir yapı yoktur.


 

While women’s labour and employment is one of the areas in which discrimination against women is most prevalent, it was not really on the agenda of Turkey or of women’s organizations until recently. With the start of negotiations with the European Union, both the issue of gender equality, covered under the heading of Social Policies, and the issue of employment, defined under its own separate heading, came to be discussed at greater length in Turkey. In this process, an increase in the number of meetings and reports on this matter also took place. The policy proposals being brought up in these meetings and reports in order to increase the women’s employment rate, however, still remained deeply inadequate. This is why we decided to write a press release titled the Joint Press Release of Women’s Organizations in March 2006, after the Women’s Employment Summit, and we opened this up to the signatures of women’s organizations.

Following this press release, on the 2nd of April, 2006, a group of women activists and academics working in the field of women’s labour and employment came together, and held a meeting in which we discussed our priorities with regards to organizing and policies. The Women’s Labour and Employment Initiative (KEİG) Platform was founded as a result of this meeting. On the 24th of February, 2007, KEİG organized a Women’s Labour and Employment Meeting attended by the relevant parties to the issue, and by women’s organizations from all parts of the country. After this conference, KEİG became a platform with various women’s organizations as its members.

 

Kadın emeği ve istihdamı konusu, kadına karşı ayrımcılığın en yaygın olduğu alanlardan biri olmasına rağmen yakın zamana kadar ne Türkiye’nin ne de kadın örgütlerinin gündemine yeterince girmişti. Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamamızla beraber, Sosyal Politikalar altında yer alan kadın-erkek eşitliği ve ayrı bir başlık olarak tanımlanan istihdam konusu, Türkiye’de daha fazla konuşulmaya ve tartışılmaya başlandı. Bu süreçte, kadın istihdamı üzerine yapılan toplantıların ve yazılan raporların sayısında bir artış oldu. Ancak, bu toplantı ve raporlarda kadınların istihdamını arttırmaya yönelik olarak dile getirilen politika önerileri son derece yetersiz kalmaktaydı. Bu nedenle Kadın İstihdamı Zirvesi’nden sonra Mart 2006 tarihinde Kadın Örgütleri Ortak Basın Açıklaması başlığı altında bir basın açıklaması kaleme aldık ve kadın örgütlerinin imzasına sunduk. Bu basın açıklamasının ardından 2 Nisan 2006 tarihinde kadın emeği ve istihdamı alanında çalışan bir grup kadın aktivist ve akademisyen, örgütlenme ve politika önceliklerini tartıştığımız bir toplantı yaptık. Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) bu toplantıda kuruldu.



Comentários


bottom of page